Dieta redukcyjna jest bardzo dobrym pomysłem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jej główną zasadą jest to, że trzeba obniżyć kalorie codziennych posiłków. Co więc uwzględnić w swojej diecie, a także jak ją skomponować? Jaki jadłospis będzie najlepszy na redukcję? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej.
Dieta redukcyjna – co to jest?
Dieta redukcyjna to inaczej dieta odchudzająca. Polega ona na zmniejszeniu ilości kalorii. A więc, osoba, która się odchudza powinna spożywać mniejszą ilość energii niż wynika to z jej zapotrzebowania. Jeśli myśli się o diecie redukcyjnej, to na samym początku powinno wyliczyć się swoją Podstawową Przemianę Materii i Całkowitą Przemianę Materii. A można obliczyć to w bardzo prosty sposób, za pomocą wzorów przy uwzględnieniu swojego wieku, wagi czy też wzrostu i aktywności fizycznej. Następnie po takim obliczeniu możesz przystąpić do diety redukcyjnej.
Co jeść na redukcję?
Jadłospis związany z dietą redukcyjną powinien zawierać posiłki z odpowiednią ilością składników odżywczych. A więc, jakie składniki powinny znaleźć się w diecie redukcyjnej?
Po pierwsze
Węglowodany, czyli wszystkie produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce – to właśnie te produkty dostarczą organizmowi witamin, składników mineralnych i błonnika. A także, to właśnie te produkty zawierają niezbędne składniki odżywcze dla diety redukcyjnej.
Po drugie
Białka pełnowartościowe, czyli chude mięso, ryby i nabiał.
Po trzecie
Tłuszcze, które również są bardzo ważnym składnikiem diety redukcyjnej. Dlatego w codziennym jadłospisie powinno znaleźć się coś z produktów tłuszczy roślinnych i kwasów omega-3, w skład których wchodzą przede wszystkim ryby, orzechy włoskie, migdały, nasiona chia, a także olej lniany.
Co należy wykluczyć ze swojego menu przy diecie redukcyjnej?
Aby Twoja dieta przynosiła oczekiwane rezultaty, to powinieneś przede wszystkim wykluczyć niezdrową żywność. A należą do niej:
- słodycze,
- fast-foody i produkty typu instant,
- napoje gazowane i soki,
- przetworzona żywność,
- tłuste mięso,
- słone przekąski.